Οι περισσότεροι ειδικοί και μη, δεν διστάζουν να δείξουν την Ασία (Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα κλπ.) ως λίκνο των Πολεμικών Τεχνών. Είναι όμως αληθές αυτό; Εμείς, οι Ευρωπαίοι, δεν είχαμε τους δικούς μας ήρωες, μαχητές, ιππότες;

Οι Ευρωπαίοι μας ήρωες δεν βασίστηκαν ποτέ, αποκλειστικά στη ωμή δύναμη. Οι μέθοδοι μάχης τους δεν ήταν λιγότερο ευφυείς και αποτελεσματικές από τις ασιατικές μορφές μάχης.

Ήδη τον 19ο αιώνα, εμείς, οι Ευρωπαίοι, εφαρμόσαμε τεχνικές που δείχνουν μια εντυπωσιακή ομοιότητα με το αϊκίντο, το τζουτζίτσου, το τζούντο και το καράτε. Χρησιμοποιήσαμε όπλα γνωστά σήμερα ως sai, nudjaku, bo, μακρύ ραβδί και ούτω καθεξής, τα οποία θεωρούνται συνήθως ασιατικά.


Οι πρακτικές των Πολεμικών Τεχνών για μειονεκτούντα παιδιά και νέους περιλαμβάνουν φυσική αγωγή ή προγραμματισμένες ασκήσεις όπως: το παιχνίδι, ο αθλητισμός, οι ασκήσεις μετατόπισης και η αναψυχή, στο πλαίσιο οικογενειακών, σχολικών και κοινοτικών δραστηριοτήτων. Η τρέχουσα επιστημονική έρευνα για παιδιά και εφήβους στην ηλικιακή ομάδα 5-17 ετών δείχνει ότι η σωματική δραστηριότητα μέσω των Πολεμικών Τεχνών προάγει και αναπτύσσει τη βασική υγεία (Mariona A. et al., 1997).

Επιπλέον, η σωματική άσκηση μέσω των Πολεμικών Τεχνών λαμβάνει χώρα στον τομέα όπου αυτή η ηλικιακή ομάδα μπορεί να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα σωματικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παροχών στα μειονεκτούντα παιδιά και εφήβους. Τα παιδιά μαθαίνουν την αξία του καθορισμού στόχων και πώς να αναπτύξουν την επιμονή και την αυτοπειθαρχία για να τους επιτύχουν. Αυτές οι ιδιότητες θα βοηθήσουν το παιδί σας να γίνει επιτυχημένο στο σχολείο, στις μετέπειτα σπουδές και στη ζωή τους γενικά. Η εκπαίδευση στις Πολεμικές Τέχνες αναπτύσσει τους μαθητές σωματικά, ψυχολογικά και κοινωνικά.

Οι πολεμικές τέχνες μπορούν να λειτουργήσουν ως συμπληρωματικές στρατηγικές, ικανές να βελτιώσουν τη λειτουργική ικανότητα, τις σωματικές επιδόσεις και τον έλεγχο της στάσης του σώματος ασθενών που πάσχουν απο χρόνιες παθήσεις. Επίσης, μπορουν πιθανώς και να επιβραδύνουν την κλινική τους εξέλιξη. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις που έχουν οι πολεμικές τέχνες στην υγεία εμφανίζουν θετικά αποτελέσματα.

Περιγραφή της εφαρμοζόμενης τεχνικής, επεξήγηση των μεμονωμένων στοιχείων της τεχνικής και ένδειξη της ορθής εφαρμογής τους. Στις πολεμικές τέχνες υπάρχει ιαπωνική ορολογία για χαιρετισμούς, εντολές, θέσεις, τεχνικές και άλλες, όπως κρουστά, θέσεις, τεχνικές εντυπωσιασμού και μπλοκ χεριών, πόδια, μεθόδους κατάρτισης, όρους αγώνα που μελετώνται κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Υπάρχει επίσης μια προφορική επεξήγηση της εφαρμογής τεχνικών και θέσεων.

Οι Πολεμικές Τέχνες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες όταν ασχολούνται με παιδιά με αναπηρία για διάφορους λόγους. Πρώτον, οι Πολεμικές Τέχνες κρατούν τα παιδιά αφοσιωμένα. Όλα τα παιδιά είναι παιχνιδιάρικα από τη φύση τους και η εξάσκηση στις Πολεμικές Τέχνες τα κρατάει απασχολημένα. Αρχικά πρέπει να ληφθεί υπόψη το φύλο του υποψηφίου, η φυσική κατάσταση και η ηλικιακή του ομάδα. Στόχος είναι να δοθούν βασικές θεωρητικές γνώσεις και να οικοδομηθούν πρακτικές δεξιότητες για την αντιμετώπιση των ακραίων καταστάσεων της καθημερινής ζωής.

Οι κρίσιμες καταστάσεις της καθημερινής ζωής στις οποίες μπορεί κανείς να εμπλακεί, πρέπει να συμπεριληφθούν στην εκπαίδευση.

Οι μαθητές μαθαίνουν να αναγνωρίζουν διαφορετικούς τύπους ακραίων καταστάσεων βάσει βασικών χαρακτηριστικών και κριτηρίων. Δημιουργούν ατομικές δεξιότητες για να αναγνωρίσουν την ένταση ή τον κίνδυνο που τους περιβάλλει. Μαθαίνουν τρόπους για να αποφύγουν καταστάσεις όπου μπορούν να γίνουν θύματα επίθεσης.

Οι εκπαιδευόμενοι λαμβάνουν συμβουλές σχετικά με το να κινούνται σε φωτισμένους και πολυσύχναστους δρόμους, αποφεύγοντας σκοτεινούς, και εγκαταλελειμμένους χώρους, χρησιμοποιώντας διαφορετικές διαδρομές, κινούμενοι εντός μεγαλύτερων ομάδων ανθρώπων, αποφεύγοντας συναντήσεις και συνομιλίες με ξένους.

Μαθαίνουν να δίνουν προσοχή και να παρατηρούν την παρουσία ξένων και αντικειμένων που είναι αφύσικα και ασυνήθιστα, διαφορετικά από αυτά που έχουν δει στην καθημερινότητά τους γύρω από το κτίριο ή το σπίτι.

Αποκτούν βασικές δεξιότητες συμπεριφοράς που επηρεάζουν θετικά την αυτοπεποίθηση των εκπαιδευομένων. Δεν υπάρχει εκατό τοις εκατό ασφάλεια και προστασία από την επιθετικότητα και τη βία. Μέσω της κατανόησης της πολυπλοκότητας ορισμένων ψυχολογικών πτυχών της ακραίας συμπεριφοράς, οι μαθητές μαθαίνουν πρακτικές δεξιότητες, προκειμένου να επιλέξουν κατάλληλες στρατηγικές για την αντιμετώπιση της εκάστοτε κατάστασης.

Εκπαιδεύονται στο να αποφεύγουν συγκρουσιακές καταστάσεις, και όχι να εμπλέκονται σε αυτές.


Βίντεο απλών τεχνικών πολεμικών τεχνών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από γυναίκες, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία